LAB III SEMİNER SERİSİ

"Onarıcı Tasarım Laboratuvarı" kapsamında düzenlenen seminer serimize hoşgeldiniz. Seminer detayları ve çalışmalarımıza, posterlerin altındaki linkten ulaşabilirsiniz.



İleri Tasarım Stüdyosu III yürütücüsü Hasibe Akın’ın bu haftaki seminer konuğu Emre Rona 22.12.2021 Çarşamba 09:30’da bizlerle olacak.

Seminer kapsamında:
· Su hasadı nedir?
· Su hasadı stratejileri nelerdir? Örnekleri nelerdir?
· Kentin geçirimli ve geçirimsiz yüzeylerinde su hasadını nasıl yapabiliriz?
· Su bütçesi nedir, nasıl hesaplanır?

Su’ya ve suyun deniz ile buluşmadan önce kentte nasıl kullanılabilineceğine dair soruları olanları bekliyoruz. Sunum fakülte katılımına açıktır.

Mekan III dersi kapsamında, düzenlediğimiz seminerlerimizin bu haftaki konuğu Canan Girgin, “Strüktür Tasarımı ve Yeni Teknolojiler” başlıklı sunumu ile 21.12.2021 Salı günü saat 14.00’te bizlerle olacak. 


Sunum kapsamında, günümüzde morfo-ekolojide, çevresel parametrelerin değişikliklerine uyum sağlayan, aynı zamanda yeni teknolojilerin ışığında mimari ile bütünleşerek değişen, gelişen, yeniden biçimlenen, dinamik strüktür sistemleridir. Bu adaptasyon süreci, mimari-strüktürel bütünleşik tasarım ortamını geliştirir. Bu süreç, uyarlanabilir, esnek, dinamik, organik ve çevresel etkenleri strüktüre adapte eden sürdürülebilir bir gelişmeyi ifade eder. Bu bağlamda sunumda; strüktürel kavramların parametrelerinin belirlenmesi, bir araya gelmesi ve yenilikçi formların farklı malzemeler ve özgün teknolojiler ile şekillenmesine odaklanılacaktır.


Kent ve Mimarlık Bütünleşik Yüksek Lisans Programının Mekan III dersi kapsamında, düzenlediğimiz seminerlerimizin bu haftaki konuğu Mert Ayaroğlu, “Kentsel Karmaşıklık ve Sürdürülebilirlik” başlıklı sunumu ile 14.12.2021 Salı günü saat 14.00’te bizlerle olacak. 

Sunumda kent; yaşayan, evrilen, çevresel ve insan eliyle şekillenen etkenler doğrultusunda dönüşüp adaptasyon geçiren bir organizma olarak ele alınacaktır. İnsanlığı küresel bir krizin eşiğine sürükleyen çevresel yıkımdan kentler hangi oranda sorumlu tutulabilir? Kentler ekolojik yokoluş karşısında nasıl dönüşebilir? Daha yaşanabilir kentlere ulaşmak için hangi adaptasyon süreçlerine ihtiyaç duyulur? Evrimsel tasarım süreçleri karmaşık kent yapılarını olumlu yönde dönüştürebilir mi? Sürdürülebilir bir kent hayal mi? gibi sorular seminer kapsamında tartışmaya açılacaktır.


 AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ.

Mekan III dersi kapsamında, 07.12.2021 Salı günü gerçekleştirilen ''Adaptiogenesis'' başlıklı seminer için Dilara Girgin'e teşekkür ederiz.

[....ekoloji, kentsel ekoloji, adaptasyon, esnek, dinamik, dayanıklılık, morfoekoloji, morfogenesis, morfojen-süreç, uyarlanabilir, doğa-insan, parametrik tasarım, parazit, biyomorfizm, teknoloji, yeşil mimari, evrimsel tasarım, genetik algoritma...]




KMI Bütünleşik Yüksek Lisans Programı kapsamında düzenlediğimiz seminerlerimizin bu haftaki konuğu Nurbin Paker, 16.11.2021 Salı günü 10:00'da bizlerle olacak.


"Kentsel Ekoloji Üzerine Mimari Stüdyo Pratikleri" başlıklı sunumda, "kentsel ekoloji" ile ilişkili konuları "ekoloji, esneklik-dayanıklılık, sürdürülebilir hafıza, doğal kaynak kullanımı, müşterekler" gibi kavramlar üzerinden deneysel ve kuramsal olarak tartışılacaktır.



Mekan III dersi kapsamında, 09.11.2021 Salı günü gerçekleştirilen ''Kentsel Dayanıklılık'' başlıklı seminer için Güliz Özorhon’a teşekkür ederiz.

Seminer sorular üzerinden strüktüre edilmiştir;

-Dayanıklılık konusunu kent-mimarlık arakesitinde nasıl anlamalı? / kentsel bağlamda nasıl ve hangi referanslarla okumalı/tartışmalıyız?
-Kentin kırılganlıklarını keşfetmek potansiyellerini açığa çıkarmanın da bir yolu olabilir mi?
-Geleceği öngörmek/tahayyül etmek için geçmişten/deneyimden beslenebilir miyiz?


                                                         AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ.


Possibility Management (PM) ile mevcut olan ve sürdürülebilir gelecek kültürler arasında köprüler kurabilmemizin imkanlarını araştırıyoruz. PM bireysel, toplumsal ve küresel boyutta sürdürülebilirliği önce bireyden ve bireyin onarımından başlatır. Koşulları değiştirmeden yeni olasılıkları nasıl yaratabileceğimiz konusunda sosyal bir araç. PM'in Türkiye'deki öncüleri Buket Kılnamaz ve Semin Özge Gül Mekan III-Dönüşen Bir Kültür Yaratma dersinde bizleri PM ile tanıştıracaklar.



Sürdürülebilirlik mi, onarım mı? Peki hangi araçlarla ve nasıl? GEN (Global Ecovillage Network)'e bağlı yıllardır hayat süren ve hayat veren ekoköylerin bunu gerçekleştirirken araçları ve yöntemleri var. Onarım Stüdyosu kapsamında Hasibe Akın'ın bu hafta konukları, İsviçre ve Hawai'deki ekoköylerden. Sonja-Vera Schmitt ve Jashana Kippert kendi yaşadıkları ve kurdukları ekolojik yerleşkelerdeki araçları ve "Dönüştüren Bir Kültür Yaratma"nın temellerini bizlerle paylaşacaklar. 

AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ.





Bu dönem Öğr. Gör. Hasibe Akın ve Prof. Dr. Hülya Turgut'un yürütücülüğünde gerçekleştirilen İLERİ TASARIM LAB III'ün teması: Onarıcı Kentler LAB III kapsamındaki İleri Tasarım Stüdyo III'ün bu dönem ilk konuğu Alp Arısoy. Bütüncül kent okumaları nasıl yapılır, beraber tartışacağız. Kentsel okumaların yalnızca kavramsal değil, pratik alanda da nasıl karşılık bulabileceğini merak ediyorsanız, bu semineri kaçırmayın. 





Yorumlar

Popüler Yayınlar