MEKAN III

Mekan III: Modül-1 ve Modül-2 olmak üzere iki gruptan oluşmaktadır. 


MODÜL-1

5 BOYUTA AİT ARAÇLAR: 
Ekonomik, ekolojik, sosyal, kültürel, bütüncül sistem tasarımı… 

Değişen iklim, doğal afetler, pandemi, ekolojik ve ekonomik krizler bireylerden başlayarak “sürdürülebilirlik" konusunda dönüşüm kavramını gündeme getirdi. Yeni dünyanın sürdürülebilir olmasından ziyade, tahrip görmüş alanların nasıl “onarılacağı” daha öncelikli bir konu haline geldi.  Sürdürülebilirliğin “ekonomik”, “ekolojik”, “sosyal” boyutları arasında; “kültürel” olarak da isimlendirilen “dünya görüşü” boyutu eklendi. Bir sistemin ayrı ayrı ekonomik, ekolojik, sosyal ve kültürel olarak sürdürülebilir olması o sistemi sürdürülebilir yapmaya yetmez; aynı zamanda “bütüncül bir sistem tasarımı” boyutunda yer alan araçlar kullanılması bir sistemi sürdürülebilir yapabilir ve 5 boyuta ait araçlar kullanılarak “dönüşen bir kültür yaratmak” mümkün olabilir. Peki bu 5 boyuta ait araçlar neler?


PERMAKÜLTÜR SUNUMU: AMİR SAATİ 

MEKAN III MODÜL-1 dersi kapsamında bu haftaki odağımız "Permakültür"dü. Amir Saati'nin hazırladığı çalışmanın detayına, posterin altındaki linkten ulaşabilirsiniz. 




TOPRAK VE KOMPOST SUNUMU: ELİF DEMİRBAŞ KALAYCI  

MEKAN III MODÜL-1 dersi kapsamında bu haftaki odağımız "Toprak ve Kompost"tu. Elif Demirbaş Kalaycı'nın hazırladığı çalışmanın detayına, posterin altındaki linkten ulaşabilirsiniz. 




MODÜL-2

KENTSEL EKOLOJİ, KIRSAL-KENTSEL [Rurban (Rural+Urban)]

                                                                                        eşik, çeper, pandemi, ekoloji, ekolojik tasarım… 

Kent ve kır arasında ekoloji neyi tanımlar? Kır ve kentin arasındaki İstanbul, nasıl bir metropoldür? Kentsel altyapıların kır, kent ve ekoloji bakışıyla nasıl okunabileceği, temel odaktır. Doğal altyapısının tahrip edilmesi ile de sağlıksızlaşan kentler, üst ölçekte sürdürülebilirlik, esneklik ve kendine yeterlik kavramlarını kır-kent merkezinde tartışmayı amaçlamaktadır. İstanbul ve farklı coğrafyaların müşterekler, kır, kent ve ekoloji üzerinden tanımlanan sınır ve sınırlılıkları, kent ve kırın iç içe geçiş halleri veya ayrıştığı konular üzerinden soruların yöneltildiği sürdürülebilirlik, dayanıklılık ve kendine yeterlik açısından kent tartışmaya açılmıştır.


1. KENTSEL DAYANIKLILIK 

MEKAN III MODÜL-2 dersi kapsamında bu haftanın odağı kentsel dayanıklılık kavramıydı. Dayanıklı kent kavramı detayları ile irdelenmiş ve sürdürülebilir kentsel stratejiler yoluyla "dayanıklı kent" kavramına odaklanılmıştır.


POSTER ÇALIŞMASI: AMİR SAATİ, ELİF DEMİRBAŞ KALAYCI, EZGİ DUMAN, UĞUR SAĞLAM

 
    

                                            
                                                    AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ.



2. KENTSEL EKOLOJİ 

MEKAN III MODÜL-2 dersi kapsamında bu haftanın odağı kentsel ekoloji kavramıydı. "Kentsel Ekoloji" kavramı; ekoloji, esneklik-dayanıklılık, sürdürülebilir hafıza, doğal kaynak kullanımı, müştereklerimiz kavramlarına odaklanılarak tartışılmıştır. 


POSTER ÇALIŞMASI: AMİR SAATİ, ELİF DEMİRBAŞ KALAYCI, EZGİ DUMAN, UĞUR SAĞLAM



3. MORPHO_GENESIS 
                     _ECOLOGY

MEKAN III MODÜL-2 dersi kapsamında bu haftanın odağı "Kentsel Ekoloji: Biçim, Doğa ve Teknoloji". Bu çerçevede Organik_Mimari, Biyo_Mimesis, Morfo_Genesis & Morfo_Ecology kavramlarına odaklanılarak tartışılmıştır. 


İstenilen Çalışma: "MORFO-GENESİS ve MORFO-ECOLOGY" ile ilgili olarak verilen makalelerden alt kavramların kent ile ilişkisini kurarak, İstanbul üzerine yorumunuzu bir görsel ve kısa metin ile anlatınız. Kolaj, katmanlı kolaj, yazı/tipografi gibi farklı poster tekniklerini kullanarak görsel bir poster anlatımı yapılacaktır.


POSTER ÇALIŞMASI: EZGİ DUMAN, UĞUR SAĞLAM, AMİR SAATİ, ELİF DEMİRBAŞ KALAYCI






 4. ADAPTIOGENESIS         

MEKAN III MODÜL-2 dersi kapsamında bu haftanın odağı "Kentsel Karmaşıklık & Sürdürülebilirlik" Bu çerçevede Adaptiogenesis kavramına odaklanılarak tartışılmıştır. 


İstenilen Çalışma: "ADAPTIOGENESIS" ile ilgili olarak verilen makalelerden alt kavramların kent ile ilişkisini kurarak, İstanbul üzerine yorumunuzu bir görsel ve kısa metin ile anlatınız. Kolaj, katmanlı kolaj, yazı/tipografi gibi farklı poster tekniklerini kullanarak görsel bir poster anlatımı yapılacaktır.


POSTER ÇALIŞMASI: EZGİ DUMAN, UĞUR SAĞLAM, AMİR SAATİ, ELİF DEMİRBAŞ KALAYCI


  



 

5. KENTSEL KARMAŞIKLIK & SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK    

MEKAN III MODÜL-2 dersi kapsamında bu haftanın odağı "Kentsel Karmaşıklık & Sürdürülebilirlik". Bu çerçevede "KENTSEL KARMAŞIKLIK & KENTSEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK" kavramlarına odaklanılarak tartışılmıştır. 


İstenilen Çalışma: "KENTSEL KARMAŞIKLIK (URBAN COMPLEXITIY) & KENTSEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK (SUSTAINABILITY)" ile ilgili olarak verilen makalelerden alt kavramların kent ile ilişkisini kurarak, İstanbul üzerine yorumunuzu bir görsel ve kısa metin ile anlatınız. Kolaj, katmanlı kolaj, yazı/tipografi gibi farklı poster tekniklerini kullanarak görsel bir poster anlatımı yapılacaktır.


POSTER ÇALIŞMASI: AMİR SAATİ, EZGİ DUMAN, UĞUR SAĞLAM, ELİF DEMİRBAŞ KALAYCI







ONARICI KENT KAVRAMLARINI OKUMA KILAVUZU


Lab III: Onarıcı Tasarım Laboratuvarı kapsamında Mekan III dersinin 2.modulunun final üretimi “Onarıcı Kent Kavramlarını Okuma Kılavuzu” tasarlanmıştır. Onarıcı kent kavramını keşfetmeyi hedefleyen kılavuz, kent içindeki arayüzlere odaklanarak yeni ilişkilenme biçimlerini tasarlamaktadır. Kılavuz beş temel kavram irdelemeleri üzerinden şekillenmiştir: Kentsel Dayanıklılık’, ‘Kentsel Ekoloji’, ‘Morfogenez & Morfo-Ekoloji’, ‘Adaptogenez & Kentsel Mutasyonlar’ ve ‘Kentsel Karmaşıklık & Sürdürülebilirlik’. Beş ana kavrama yönelik üretilen ve ilişkilendirilen alt kavramlar farklı poster tekniklerini kullanarak kolaj, katmanlı kolaj, yazı/ tipografi üretimleri yapılarak görselleştirilmiştir...



Yorumlar

Popüler Yayınlar